Aug 23, 2011

puding laici or cocktail

dah jd blog masakan la pulakk..

tgh bosan2 ujung mggu, golek2 tatau nk watpe, laptop kesemua telah di conquer, maka bangunlah ciklinie, berjalan ke dapur dan mbuka peti sejuk di bulan puasa..
heh,bukan makan ye..

setin laici, setin susu cair di amek

sila la clap clap utk aku yg sgt gigih ini mgisi masa lapang dgn mbuat dessert..

setin laici
setin susu cair
agar2 yg jenis pjg kene rebus tu
2 cwn gule (ni pon manis, klu ikot resepi asal, 3 cwn tuuhh)
4-5 cwn air

rebus agar2 ngn air smpai larut..then tapis
asingkan laici ngn airnye yg lam tin tu
sambung rebus smula agar2 dah d tapis , boh gule, rebus smpai gule hancor..
then msokkan air laici, rebus smpai menggelegak
laici tu, lam 5-6 biji ku blender2 kasik hanco then letak lam rebusan.
belen laici pulak, potong kecik2.,msokkan lam rebusan tu gak..
da menggelegak, tutup api
tuang setin susu cair. kacau2..

tuang lam bekas..letak cocktail pon leh gak.ikut suka u~

p/s:
aku gne 2 cwn gule, manis la pd mulut aku...so ptt dikurangkan barangkali
air pulak, aku gne 4cwn, rs cm keras gile..mungkin ptt ditambah lg, barangkali

sos kastad:
2 kotak kecik susu full cream
tepung kastad 1-2sudu besar
3-4 sudu gula

panaskan susu..kacau kacau kacau..taruk gula kacau kacau kacau
larutkan tepung kastad ngn air, curah lam susu..
kacau kacau kacau dan tutup api bile rs nk tutup.hahah..susu tu aku xbg menggelegak..asal hancor gule,,larut kastad, da jd pekat2 sket, ok la tu..

No comments:

Post a Comment